Aktuális pozíciók

Az alkalmazás aktuális pozíciók funkciója az eszközök, járművek és személyek mozgásának, valamint a pillanatnyi pozícióinak megállapítására, és az ahhoz tartozó további információk megtekintésére szolgál. A felhasználó a kiválasztott objektum adatlapjáról közvetlenül eljuthat a Múltbéli pozíciók és a Kiértékelés menüpontokba, amennyiben a vizsgálat ezt szükségessé teszi.

 Áttekintő nézet Jármű adatok

Azon funkciók jelmagyarázata amelyek minden térképes felületen elérhetőek, itt található.

Nézetválasztó

A nézetválasztó ablak a funkció megnyitásakor a térkép bal oldalán alapértelmezetten megjelenik, a dokkról zárható, és újra nyitható.

 Nézet választó

Az ablak bal felső sarkában található gombokkal válthatsz az eszköz, személy és jármű nézet megjelenítése között. Alapértelmezetten a tételek a listában az Összes elnevezésű csoportban jelennek meg, azoknál a felhasználóknál is, akik egyéni igények alapján nem hoztak létre csoportot. Amennyiben azonban a felhasználó létrehozott csoportot vagy csoportokat, az eszközök, járművek és személyek természetesen a felhasználó által létrehozott csoportokba rendezve is megjelennek.

Az egyes csoportokat le- illetve felnyitva a bennük lévő elemek megjelenítését ki- és bekapcsolhatod a térképen. Az egyes csoportok fejlécében az adott csoport neve, a csoportba sorolt elemek száma, a Kedvencelés gomb, valamint a csoport lenyitott illetve bezárt állapotától függően a lefelé vagy felfelé mutató nyíllal nyithatod vagy zárhatod a csoport.

 Eszköz követés és infó

Az egyes elemek láthatósága a listában mellettük elhelyezkedő szem ikonnal egyenként ki- illetve bekapcsolható.

A szem ikon szomszédságában helyezkedik el a követés gomb, ha ide kattintasz a követett eszköz középre kerül, és a térkép ráközelít. Amíg a követés aktív, az eszköz minden térkép frissítés alkalmával annak közepére kerül. Egyidejűleg egy eszköz követése lehetséges.

A követés gomb mellett látható „i” betűre kattintva a járműbe szerelt eszköz által szolgáltatott adatok válnak láthatóvá.

Szűrés

A nézetválasztó fejléce alatt található a keresés panel, amelyben

 • eszköz, személy vagy jármű név
 • rendszám
 • utolsó kommunikáció ideje, és
 • a használati mód
 • gyújtás állapot

alapján kereshetőek a megjelenített tételek.

 Aktuális Pozíció Szűrő

Kedvencelés

A kedvencelés segítségével beállítható hogy az Aktuális pozíciók megnyitásakor melyik csoportba tartozó eszközök, járművek vagy személyek jelenjenek meg a térképen.

 Kedvenc csoport

Alapértelmezetten, amennyiben a felhasználó nem választ kedvenc csoportot, az összes járművet tartalmazó csoport van beállítva kevencként.

A csoportok közül bármely, a felhasználó által létrehozott, vagy az alapértelmezett, összes járművet tartalmazó csoport is kijelölhető. Egyidejűleg csak egy csoport jelölhető kedvencnek.

Az Aktuális pozíciók megnyitásakor mindig a kedvencelt csoportban lévő járművek jelennek meg a térképen.

A kedvencelés funkció az aktuális pozíciók nézetválasztójában, valamint az alapadatok menü Csoportok almenüjében áll a felhasználók rendelkezésére.

 Csoport kedvencelés Alapadat menüben

Állapottábla

Az állapottábla a dokkon található ikon segítségével nyitható és zárható. A nézetválasztóban beállított nézetnek megfelelő névsablon alapján jelennek meg benne azok a nevek. Az állapottábla csak azokat az eszközöket/járműveket jeleníti meg, amelyek aktuálisan rendelkeznek érvényes adatokkal.

 Állapottábla

Az eszköz név mellett megtalálható a pillanatnyi tartózkodási hely címe, az Ismert pontok (itt akkor jelenik meg információ, amennyiben az eszköz a felhasználó által létrehozott Ismert pontok valamelyikében tartózkodik), az eszköz által beküldött utolsó sebesség adat, a gyújtás, és még sok egyéb információ. A térkép az állapottáblában kiválasztott járműre közelít.

 Jármű kiválasztás állapottáblában

Az állapottábla tartalma kereshető. A keresősáv a tábla bal felső sarkában elhelyezett nagyító ikonra kattintva nyílik, a táblázat tartalma bármely megjelenített információ alapján szűrhető. Az Állapottáblában azok az eszközök, járművek vagy személyek jelennek meg, amelyek a nézetválasztóban kiválasztásra kerültek.

Megjelenítés a térképen

A járművek, eszközök és személyek megjelenítésekor három állapotot különböztet meg a felület. A mozgásban lévőket iránymutató nyíl, vagy a felhasználó által beállított ikon, álló helyzetben lévőket egy kávéscsésze ikon, a nem kommunikáló eszközöket pedig egy fekete, felkiáltójellel ellátott háromszög alakú ikon jeleníti meg a térképen.

 Állapotjelző ikonok

Az ikonra bal gombbal kattintva az eszköz adatlapja nyílik meg, mely a beszerelt eszköz által szolgáltatott adatokat jeleníti meg.

 Adatlap

Az adatlap fejlécében bal oldalon az eszköz neve jelenik meg a felhasználó által létrehozott sablon szerint, a jobb oldalon pedig sorban a következő három gomb található: Korábbi pozíciók megjelenítése, a Jármű helyzetére közelítés, és az Adatlap bezárása. Az ikonra jobb gombbal kattintva pedig három opció, az Eszköz adatlap, a Korábbi pozíciók, és a Google utcakép közül választhat a felhasználó.

Állapot megjelenítése színkóddal

Járműválasztó lista

Az eszközök kétféle adatot küldenek, a portok értékeit, és a GPS koordinátákat. Az adatküldés szempontjából az eszközök állapotai eltérők lehetnek, ezeket eltérő színekkel jelezzük az aktuális pozíciók járműválasztó listájában.

Rendeltetésszerű működés esetén mind az adatkapcsolat, mind a GPS koordináta küldése működik, ilyenkor az eszköz zöld színnel jelölt.

Előfordul, hogy az eszközzel az adatkapcsolat él, tehát kommunikál, de valamilyen okból nem küld helyadatot, vasbeton födém miatt ez gyakran előfordulhat. Ilyenkor az eszköz piros színnel jelölt, és az utolsó küldés óta eltelt idő is megjelenik.

 Járműválasztó

Eszköz ikon színkódok a térképen

Az eszközök kétféle adatot küldenek, a portok értékeit, és a GPS koordinátákat. Az adatküldés szempontjából az eszközök állapotai eltérők lehetnek, ezeket eltérő színekkel jelezzük az aktuális pozíciók térképes felületén.

A térképen a mozgásban lévő eszközök alapértelmezetten kék színnel, beállítástól függően iránymutató nyíl formájában jelennek meg.

Az álló helyzetben lévő eszközök piros alapon fehér kávéscsészével jelölve láthatók.

Azok az eszközök amelyek kevesebb mint 60 perce nem küldenek adatot, a listában és a térképen is piros színnel jelöltek.

Amikor az eszköz már 60 perce nem kommunikál (se adatkpacsolat, se GPS), az eszköz ikonja a térképen fekete színre vált (fekete alapon felkiáltójel háromszögben), a listában továbbra is piros színnel jelölt, és az utolsó küldés óta eltelt idő folyamatosan frissül. Ez az eszközállapot mélygarázsban parkolás esetén szinte biztosan bekövetkezik.

 Állapotjelzések a térképen

Egyedi ikon és színbeállítás

A fentebb ismertetett ikon és színkódok az aktuális pozíciók alapértelmezett működésére vonatkoznak.

Hogy a szolgáltatásunkat minél inkább saját igényeidre tudd szabni, az alapértelmezett beállítás helyett egyéni jármű, eszköz és személy ikont és színt is választhatsz. Kattints a kiválasztott eszköz adatlapjának fejlécén elhelyezett ceruzára, a megnyíló ablakban találod a beállításokat.

 Egyéni ikon és szín beállítása gomb

A kattintást követően megnyílik az ablak, amelynek a felső hányadában az ikon, az alsó hányadában a szín beállítást találod.

 Egyéni ikon és szín kiválasztása

Az ikon beállításakor jármű, személy és háziállat piktogramok közül választhatsz.

 Jármű ikonok Személy és háziállat ikonok

Az integrált színválasztó modul segítségével pillanatok alatt kiválaszthatod a keresett színt.

 Színválasztó

A mozdulatlan objektumokat továbbra is kávéscsészével jelöljük, az általad kiválasztott ikont a térképen mozgás közben jelenítjük meg. Az általad beállított színt az álló és mozgásban lévő objektumok is felveszik, a mozgás közben kirajzolt nyomvonallal egyetemben.

Korábbi pozíciók megjelenítése

Eszköz nézetet választva, térképen a jármű ikonra kattintva megnyíló információs ablakban a jármű aktuális adatai, valamint az ablak jobb felső sarkában a korábbi pozíciókba navigáló ikon található, amellyel Múltbéli pozíciók és a Kiértékelés funkciókba juthatunk egy kattintással, illetve az aktuális pozíciók felületén a megjelenítést az adott eszközre szűkíti le.

 Korábbi pozíciók

A Korábbi pozíciók opció használatával az aktuális pozíciókban végzett vizsgálódás gördülékenyen folytatható a Múltbéli pozíciókban és a Kiértékelés menüpontokban, anélkül hogy a vizsgált járművet újra ki kellene szűrni a teljes tartományból. Ilyenkor a felhasználó két további lehetőség, a Múltbéli pozíciók, és a Kiértékelés közül választhat, a jobb oldalon megjelenő oldalsávban. A keresés mindkét esetben a vizsgált jármű aznapi adataira beállítva nyílik meg alapértelmezetten, de a megjelenítés beállításai természetesen módosíthatók.

Nyomtatási nézet

 Nyomtatási előnézet 1

Az aktuális pozíciók térképes felületének bal felső sarkában elhelyezett nyomtató ikonra kattintva megjelenik a térkép nyomtatható előnézete.

 Nyomtatási előnézet 2

A megfelelő művelet kiválasztását követően a mentés gombra kattintva nyomtatható, vagy a kiválasztott formátumban menthető a megjelenített előnézet.

Parkolás indítása aktuális pozícókból

Videó