Parkolási szerződés

Flottakezelő rendszerünkben az online parkolás funkció használata jogosultsághoz kötött, kizárólag az erre vonatkozó szerződés megkötését követően érhető el ügyfeleink számára.

Amennyiben ügyfelünk még nem rendelkezik az online parkolás használatára vonatkozó érvényes szerződéssel, egy korszerű megoldást kínálunk, a flottakezelő webes szolgáltatásunkban három helyről is, online formában, személyes kontaktus nélkül köthető meg a szerződés:

 1. a fejléc jobb oldalán található P gombbal nyitható panelen az Új parkolás gombra kattintva,
 2. a parkolózónáról nyíló parkolás panelen elhelyezett Parkolás indítása gombra kattintva,
 3. valamint jármű ikonról nyíló infopanel jobb felső sarkában található P gombra kattintva.

A megnyíló felületen felhasználónk rövid tájékoztatót olvashat a szerződéskötéssel kapcsolatban.

 Szerződés tájékoztató

Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, a Szerződés létrehozása gombra kattintva rendszerünk létrehozza a szerződést, és betölti a elfogadó felületet.

 Szerződés elfogadás

Ügyfeleink a szerződést teljes terjedelmében áttanulmányozhatják, és a Szerződés elfogadása gombra kattintva megköthetik a szerződést.

Parkolási egyenleg

A funkció használata során felmerülő költségeket felhasználóink az előre feltölthető parkolási egyenlegükből fedezik. A megkötött szerződés birtokában, az egyenleg feltöltését követően a funkció azonnal használható.

Parkolási egyenleg feltöltése

Az egyenleg feltöltésére két lehetőséget kínálunk:

 • a fejlécről nyíló parkolás panelen található gombbal, Feltöltés parkolás panelről
 • és a Flottakezelő modul Parkolás menüjében, a parkolási lista fölött jobb oldalon elhelyezett gombbal Feltöltés parkolás menüből

Az egyenleg feltöltése jelenleg a SimplePay online fizetési szolgáltatás használatával lehetséges. Az egyszeri feltöltés minimális összege 5000Ft, maximuma 100 000Ft. A gyorsgombok segítségével 5000Ft, 10 000Ft és 25 000Ft adható az egyenleghez, de igény szerint manuálisan kitöltve az értéket, a maximum és minimum határ között bármely, ezerrel osztható összeg feltölthető.

 Feltöltés

A virtuális pénztárca egyenlegének nincs felső határa, az egyenleg aktuális összegét feltüntetjük a feltöltésre szolgáló gomb mellett.

Parkolási egyenleg beállításai

Az egyenlegre vonatkozóan két, ügyfeleink igényei szerint beállítható paramétert kínálunk:

 • az egyik a minimális egyenleg, azaz ha a rendelkezésre álló összeg a beállított érték alá csökken, addig nem indítható parkolás, amíg az egyenleget ügyfelünk fel nem tölti,
 • a másik a figyelmeztetési határ, azaz ha a pénztárca egyenlege a megadott érték alá csökken, fehasználónk erről emailben értesül.

Alapértelmezetten mindkét összeghatár nulla, amennyiben ezen Ön változtatni kíván, kérjük lépjen kapcsolatba üzletkötőjével.

Parkolás indítása

A HolAzAutó rendszer webes felületén a parkolás indítására három lehetőséget is kínálunk:

 1. a fejlécen elhelyezett P gombról nyíló parkolás panelen, az Új parkolás gombra kattintva,Parkolás indítás fejlécről
 2. a parkolózónára kattintva megnyíló, a parkolózóna adatait részletező panelen elhelyezett Parkolás indítása gombra kattintva,Parkolás indítás zónáról
 3. valamint jármű ikonról nyíló infopanel jobb felső sarkában található P gombra kattintva.Parkolás indítás járműről

Ügyfelünk bárhonnan indítja a parkolást, a Parkolás részletei panelre érkezik.

Parkolás indítása és lezárása a fejlécről

A fejlécről indulva ügyfelünk bármely zónában, bármely járművet kiválaszthatja. A panelen az Új parkolás gombra kattintva megnyílik a parkolás paramétereinek beállítására szolgáló Parkolás részletei ablak, amellyel a felhasználó a másik két parkolás indítási folyamat során is találkozni fog. Az ablak bal oldalán a járműre vonatkozó beállítások, a jobb oldalon a parkolózónára, és a parkolás időtartamára vonatkozó beállítások találhatók.

 Paraméterek beállítása

A bal oldalon, a jármű nevét kiválasztva a többi adat automatikusan kitöltődik. Az online parkolás funkció rendeltetésszerű működéséhez a következő adatokat a jármű adatlapon felhasználóinknak rögzíteni kell:

 • jármű név
 • rendszám
 • a legördülő menüből kiválasztandó felségjel
 • valamint a jármű típus, amelynek pontos beállítása a díjszabási kategóriák miatt fontos.

A Parkolás előkészítése gomb mindaddig inaktív marad, amíg az összes kötelező mező nincs kitöltve. Amennyiben a parkolást helytelen felségjel formátummal készíti elő a felhasználó, (a jármű adatlapon nem a legördülő mezőből választotta ki, hanem szabad szövegesen rögzítette), hibaüzenet figyelmeztet, törlődik a mező tartalma, és az adatok alatt megjelenik egy ceruza ikonnal jelölt gomb, amely kattintásra megnyitja az adott jármű adatlapját, ahol pótolható a hiány.

Hibás felségjel

A jobb oldalon, a parkolózóna kiválasztását követően az adatmezők alatt megjelenik a díjköteles időszakokra, a minimum parkolási időre és összegre vonatkozó információ.

Zóna információk

Ezután következik a parkolás kezdeti időpontja, amely automatikusan kitöltődik az aktuális időponttal. Ezt ügyfeleink igény szerint módosíthatják, természetesen az aktuális dátumnál korábbi időpont nem állítható be. A dátum beállítását követően a parkolás már előkészíthető.

Abban az esetben ha a felhasználó több napra kiterjedő időszakra szeretne parkolást indítani, a Megújítás végére vonatkozó adatot is ki kell töltenie. A megújítás időtartama maximálisan 5 naptári nap lehet. A mezőbe kattintva megjelenő naptárban a parkolás végdátumának napját lehet megjelölni, időpont nélkül. Rendszerünk a megújítási időszak alatt naponta a díjköteles időszak végén leállítja, majd másnap reggel a díjköteles időszak kezdetével újraindítja a parkolást. A megújítási időszak alatt a parkolás manuálisan bármikor leállítható.

A Parkolás előkészítése gombra kattintva megjelennek a parkolással kapcsolatos információk, a parkolás tervezett végének időpontjával - ami az adott napon a díjköteles időszak vége, és a parkolás tervezett költségével kiegészülve. Amennyiben a felhasználó egyenlege az indítás időpontjában nem fedezi a tervezett költséget, ügyfelünk hibaüzenetet kap.

A Parkolás indítása gombra kattintva a parkolás értelemszerűen kezdetét veszi, a Parkolás indítása és még egy gombra kattintva szintén elindul a parkolás, mialatt a háttérben újranyílik a Parkolás részletei panel, amelyben előkészíthető a következő parkolás.

 Sikeres parkolás indítás

Futó parkolás a fejlécről nyitható panelről, a ceruza ikonnal jelölt Parkolás részletei gombra kattintva megnyíló ablakban zárható le.

 |Parkolás részletei

A parkolás adatait részletező ablakban, a Parkolás leállítása gombra kattintva a parkolás leáll,

 |Parkolás leállítása

Ezt követően jelenik meg az ablak, amelyben tájékoztatjuk ügyfeleinket a lezárt parkolás részleteiről.

 |Parkolás adatai

Parkolás indítása parkolózónáról

Ha egy adott parkolózónáról indul a parkolás, annyiban különbözik a már ismertetett folyamattól, hogy a Parkolás részletei ablakban a zónára vonatkozó adatok automatikusan kitöltődnek, és nem módosíthatók.

 Előtöltött zóna adatok

Ettől eltekintve a folyamat mindenben megegyezik a Parkolás indítása fejlécről fejezetben leírtakkal.

Parkolás indítása és leállítása járműről

Ha egy adott járműről indul a parkolás, két feltételt tekintve különbözik a Parkolás indítása fejlécről fejezetben leírtaktól:

 1. csak az adott járműre,
 2. és csak a jármű közelében lévő zónákra indítható parkolás.
 Van a közelben zóna

Abban az esetben ha nincs parkolózóna a jármű közelében, akkor a járműről nem lehet parkolást indítani.

 Nincs a közelben parkolózóna

Egy adott jármű futó parkolása leállítható a jármű ikonról nyitható infóablakból is, az ablak fejlécében a P betűre kattintva.

 |Parkolás leállítása járműről

A leállítás folyamata megegyezik a már ismertetett, fejlécről indított leállítással. A kattintást követően megnyílik a folyamatban lévő parkolás adatait részletező ablak, amelyben a Parkolás leállítása gombra kattintva a parkolás leáll,

 |Parkolás leállítása

Ezt követően jelenik meg az ablak, amelyben tájékoztatjuk ügyfeleinket a lezárt parkolás részleteiről.

 |Parkolás adatai

Napijeggyé válás

Abban az estben, ha a felszámított parkolási díj eléri a napi díj maximális összegét, de a díjköteles időszak még nem ért véget, akkor a parkolás napijeggyé válik. Ez azt jelenti, hogy a járművel az adott zónában a díjköteles időszak végéig parkolhat ügyfelünk, de további összeget már nem vonunk le az egyenlegéről.

Ezek a napijeggyé vált parkolások nem állíthatók le, viszont nem akadályozzák meg azt, hogy az érintett járművel más zónában parkolást indítsanak felhasználóink.

Parkolás menü

A Parkolás menü az online parkolás funkció adminisztratív kezelőfelülete. Itt található a parkolási lista, a szűrőpanel, az adatexport, és ahogy már említésre is került, látható a parkolási egyenleg, melyet a felhasználó egyúttal fel is tölthet.

 Parkolás menü

A felületre belépve a megnyitott kereső ablak fogadja ügyfelünket, mögötte az aznapi parkolások láthatók.

 Szűrő panel

A rendszer más felületeiről már ismert multifunkciós listában minden előkészített parkolás megjelenik. Előkészítettnek az a tétel számít, amelyet a Parkolás részletei ablakból,

 Előkészítés

a Parkolás előkészítése gombra kattintva ügyfelünk sikeresen tovább léptetett az itt látható állapotba:

 Előkészített

Parkolások szűrése

A szűrés panel a funkció megnyitásakor alapértelmezetten megjelenik, de később is bármikor megnyitható a lista bal felső sarka fölött elhelyezett nagyító ikonnal.

 Keresés

A keresési paraméterek segítségével könnyen és gyorsan szűrhető a parkolási lista tartalma. Ügyfeleink a következő paraméterek mentén kereshetnek a parkolások között:

 • időszak - ebben a tekintetben öt paraméter segítségével kereshető a lista tartalma
 • tranzakciós azonosító
 • parkolás állapota
 • parkolást bonyolító felhasználó
 • jármű
 • parkolózóna

Az időtartam kiválasztása történhet a dátum gyorsválasztóban rendelkezésre álló fix időszakok használatával, igény szerint a dátumválasztóban tetszőleges intervallum is konfigurálható, valamint a parkolás kezdési és záró időpontjai is segítséget nyújtanak a keresésben. A parkolás állapotai a következők lehetnek:

 • Függőben - legfeljebb 4 órán belül előkészített állapotba került, de el még nem indított parkolás
 • Futó - minden sikeresen elindított parkolás ami még nem zárult le, ide tartozik a jövőbeni dátummal indított parkolás is
 • Megszakítva - az indítástól számított 1 percen belül leállított parkolás; az előkészített és „Mégse” gombbal megszakított parkolás; a több mint 4 órája előkészített állapotba került, de el nem indított parkolás; valamint azok az előkészített parkolások, amelyeknek az elindítása a felhasználó hibájából eredően (alacsony egyenleg) sikertelen volt. A megszakított parkolások közös ismérve, hogy ezekben az esetekben nem történik pénzmozgás, az ügyfél egyenlegét nem terheljük.
 • Sikertelen - nem a felhasználó hibájából meghiúsult parkolás
 • Lezárva - sikeresen lezárt parkolás

A kívánt keresési feltételek beállítását követően a Lekérdezés gombra kattintva a listában megjelenik a szűrés eredménye.

Parkolási lista

A parkolás az Előkészített állapotba kerülés pillanatától kezdve megjelenik a listában, ekkor a tranzakciós azonosító, a kezdő dátum, a parkoló zóna neve, a jármű rendszáma, a parkolást indító felhasználó email címe, és a parkolás állapota jelenik meg a listában. Ezek az adatok később, a lezárást követően egészülnek ki a maradék információval, azaz a parkolás végének dátumával, és a parkolás díjával.

Minden parkolási bejegyzés bal szélén található egy nagyító ikonnal jelzett gomb. A gombra kattintva megnyílik a parkolás térképes nézete, amelyben a parkoló jármű helyzetét egy kék bója mutatja.

Parkolási adatok exportja

A lista bal felső sarka felett elhelyezett Export gombra kattintva a lista tartalma .xls formátumban exportálható.

 Exportálás