Flottakezelő Asszisztens

Mind a műszaki vizsga, mind az éves szerviz tervezhető feladatok, amelyeket az asszisztens funkció használatához előre, jövőbeni eseményként rögzíteni kell a Flottakezelő modul Flotta események menüjében, vagy Járművek listájában, a jármű adatlapon, az Események/értesítések fülön.

Esemény állapot

Az események rögzítésekor az esemény állapota kötelezően kitöltendő. Az események állapota háromféle lehet:

 1. Tervezett
 2. Meghiúsult
 3. Befejezett

A tankolás, bírság, kilométeróra és munkaóra korrekció események alapértelmezetten Befejezett állapottal jönnek létre, mivel ezeket az eseményeket tipikusan retrospektíve, utólag rögzítik felhasználóink.

A műszaki vizsga és szerviz események létrehozásánál az esemény állapot mező alapértelmezetten a Tervezett értékkel töltődik ki, ez egy jövőbeni esemény rögzítésekor értelemszerű.

 Műszaki vizsga állapot Szerviz állapot

Az események állapotát - amennyiben változás történt - manuálisan kell aktualizálni. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy miután a szerviz esemény vagy a műszaki vizsga lezajlott vagy elmaradt, ügyfelünk az eseményt szerkesztésre megnyitva, a legördülő listából az aktuális állapotnak megfelelő értéket állítja be a mezőben, majd a beállítást elmenti.

Az asszisztens funkció esemény listájában a módosításokat (új esemény létrehozása, állapot módosítás) automatikusan fél óránként frissíti a rendszer, de a lista tartalma manuálisan is, a frissítés gombra kattintva bármikor aktualizálható.

 Lista tartalmának aktualizálása

Amennyiben az eseményt utólag, az esedékesség bekövetkeztét követően rögzíti felhasználónk, természetesen az állapot mező tartalmát létrehozáskor is igény szerint módosíthatja a kívánt értékre.

Esedékesség

Műszaki vizsga és szerviz események rögzítésekor az esemény dátumának kitöltése kötelező, tehát az esemény esedékességének hiányában az esemény létre sem hozható.

 Esedékesség - dátum

Az események esedékessége azonban nem csak dátum alapján állapítható meg. Járművek esetén az esedékesség a kilométeróra állás alapján is kijelölhető, munkagépek esetében viszont általában a munkaóra a mérvadó.

 Esedékesség - kilométeróra állás Esedékesség - munkaóra

A kilométeróra állás vagy munkaóra alapú esedékesség kitöltése nem kötelező, viszont abban az esetben ha az adat rendelkezésre áll, célravezető.

Asszisztens - esemény lista

Az asszisztens funkciót megnyitva az előzetesen rögzített műszaki vizsgák és szerviz események listája fogadja felhasználóinkat.

 Műszaki és szerviz események listája

Az adatokat a már ismert, multifunkciós lista tartalmazza, személyre szabható megjelenéssel, tartalommal és rendezhető oszlopokkal.

 Lista személyre szabása

A három függőleges vonallal jelzett gombra kattintva a listában megjelenített oszlopok konfigurációja állítható be, valamint a beállított konfiguráció egyéni névvel profilként menthető, a fogaskerékre kattintva pedig a használni kívánt profil állítható be.

A lista bal szélén találhatók a vezérlő gombok, balról jobbra sorban a következők:

 • Jármű
 Jármű gomb

Erre a gombra kattintva az eseményhez tartozó jármű adatlapjára navigáljuk a felhasználót, ahol az Események/Értesítések fülön az adott esemény részleteinek módosítására is lehetőség nyílik.

 Jármű adatlap Események fül
 • Jármű pozíció
 Jármű pozíció gomb

Erre a gombra kattintva a lista jobb szélén megnyíló navigációs sávban három opciót kínálunk. Ügyfeleink a kívánt időszak beállítását követően a Múltbéli pozíciókba, a Kiértékelésbe, vagy az Aktuális pozíciók felületére navigálhatnak, ahol az adott járműre vonatkozó korábbi, vagy aktuális adatokat tekinthetik meg.

 • Esemény

Ez a gomb abban az esetben jelenik meg, ha az adott esemény még nem következett be, tehát az esedékessége jövőbeni időpontra esik, illetve a beállított kilométeróra állás vagy munkaóra még nem következett be.

Amennyiben az esemény tervezett állapotú, Műszaki vizsga esedékességét, az oszlopban egy naptár ikonnal,

 Műszaki vizsga esemény gomb Műszaki vizsga nézet

szerviz esemény esedékességét egy fogaskerékkel jelzett gomb hozza ügyfeleink tudomására.

 Szerviz esemény gomb Szerviz esemény nézet

Az esemény típusának függvényében megjelenő gombra kattintva az adott műszaki vizsga vagy szerviz eseményt tölti be a rendszer, amely a bal szélen elhelyezett ceruzára kattintva szerkeszthetővé válik.

Asszisztens funkciók

A flotta asszisztens funkciójának lényege, hogy a beütemezett műszaki vizsga és szerviz események esedékességére felhívja a figyelmet.

Ahogy korábban már kitértünk erre, az adott jármű típusától függően az esedékesség lehet dátum, kilométeróra állás, és munkaóra alapú.

Az asszisztens funkcióval lehetőséget nyújtunk arra, hogy felhasználóink igény szerint, egyedileg konfigurálják a dátum, a kilométeróra állás, és a munkaóra alapú esedékesség figyelmeztetési határát.

Az asszisztens modulban szereplő események a beállított figyelmeztetési határ alapján három csoportba sorolhatók:

 • jövőbeli, ebben az esetben az esemény még nem érte el a beállított figyelmeztetési határt,
 • esedékes, ha az esemény már elérte a beállított figyelmztetési határt, de az esemény dátuma még nem következett be,
 • lejárt, abban az esetben, ha az esemény dátuma már bekövetkezett.

A lista bal felső sarka felett található figyelmeztető háromszöggel jelölt gombra kattintva, felhasználóink az esedékességi figyelmeztetést saját igényeik szerint állíthatják be.

 Egyéni beállítások

A kattintást követően megjelenő ablakban - ha a felhasználó több céget is lát akkor cégenként - beállítható a figyelmeztetési határ a dátum, a kilométeróra állás, és a munkaóra alapú esedékességre.

 Figyelmeztetés beállítása

Az itt beállított paraméterek alapján rendszerünk színkód alkalmazásával, hívja fel ügyfeleink figyelmét az események közeledtére, vagy lejártára.

Felhasználóink a következő színkódok segítségével egy pillantással megállapíthatják, hogy a flotta járművei közül bármelyiknél közeleg-e szervíz esemény, vagy műszaki vizsga:

 • zöld kód - a beütemezett esemény nem érte el a beállított figyelmeztetési limitet
 • sárga kód - a beütemezett esemény elérte a beállított figyelmeztetési határt, de még nem járt le az esedékessége
 • piros kód - a beütemezett esemény esedékessége lejárt, dátuma a múltban van.

A színkód segítségével a lista egyszerű áttekintésével megelőzhető a tervezett határidők elmulasztása, időben végrehajthatók a beütemezett események.

Mivel az esemény létrehozásnál az esedékesség dátuma kötelező mező, a kilométeróra állás és a munkaóra kitöltése viszont opcionális, ezért gyakran előfordul hogy egy esemény két, ritkábban három esedékességi típussal kerül rögzítésre. Ebben az esetben rendszerünk mindig a figyelmeztetési beállításoknak megfelelően, külön kezeli az esedékesség típusait.

 Esedékesség típusok külön kezelése