Események lista

 Flotta Események Alapfelülete

A rendszerben létrehozott eseményeket a táblázat vízszintes sorokba rendezve tartalmazza.

A listában balról jobbra haladva az első gomb a ceruza ikonnal jelölt Módosítás, mellette jobbra a Törlés gomb található.

A gombokat követi az esemény azonosítója, az esemény neve, a cég neve, az esemény dátuma, az esemény típusa, az eseményhez köthető jármű neve, a járműbe szerelt eszköz neve, az esemény rögzítésének dátuma, és végül az eseményhez köthető jármű kilométeróra állása.

Az „Eszköz” oszlopot kivéve, a fejlécekre kattintva, ha az adott oszlop tartalma numerikus akkor csökkenő vagy növekvő, ha szöveges a tartalma akkor abc rendben előről vagy hátulról rendezhető.

Műveletek

A lista fölött, a bal felső sarokban az Új esemény, az Importálás, az XLS export, a Keresés, és az Oszlopok gombok találhatók.

 Flotta Események Alapfelületi Művelet Gombjai

A listában balról jobbra haladva az első gomb a ceruza ikonnal jelölt Módosítás. Rákattintva megnyílik az adott esemény szerkesztőfelülete, az itt végezhető műveleteket alább, az Események módosítása fejezetben tárgyaljuk.

Jobbra a következő a Törlés gomb, amivel a rögzített esemény törölhető a rendszerből.

 Flotta Események Alapfelületi Lista Soronkénti Művelet Gombjai

Új esemény létrehozása

Új esemény a táblázat bal felső sarkában található “Új esemény” gomb segítségével hozható létre. A gyakran előforduló eseménytípusok listáról választhatóak, úgy mint tankolás (ez esetben részletesebb adatrögzítésre van mód), kilométeróra korrekció, szervíz, biztosítás és bírság.

 Új Flotta Esemény Konfigurációs Ablaka Új Tankolás Típusú Flotta Esemény Konfigurációs Ablaka

Abban az esetben ha az esemény jellege egyik kategóriának sem felel meg, az Egyéb opció használata lehetőséget ad egyedi események felvételére. Az esemény típusának kiválasztása után a Név mezőbe az esemény bővebb leírása, alatta az esemény dátuma rögzítendő, lejjebb pedig az érintett jármű kiválasztása következik a legördülő listából. A rendszer lehetővé teszi a kilométeróra állás, valamint ahol releváns, az esemény helyszínének rögzítését is.

Virtuális adatok korrekciója

 Virtuális óraállások járműválasztó nézetben Virtuális óraállások állapottábla nézetben

Abban az esetben ha a jármű-eszköz kompatibilitás nem teszi lehetővé a CAN adatok továbbítását, illetve ha kézi eszközt vagy mobilapplikációs nyomkövetést használsz, a megtett távolságok mérésére a virtuális kilométeróra áll rendelkezésedre. Munkagépek esetében előfordulhat, hogy a üzemóra számláló adata nem továbbítható szervereink felé, tehát a virtuális üzemóra értékekre kell támaszkodnod. Ezen virtuális adatok időről időre eltérhetnek a valós, járműből vagy munkagépből származó adatoktól, ilyenkor szükség van a virtuális adatok korrekciójára.

Virtuális üzemóra korrekciója

A jármű üzemóra számlálójának és a virtuális üzemóra állásának szinkronizációja, tehát a virtuális üzemóra korrekció a flotta események funkcióban az “Üzemóra korrekció” esemény létrehozásával hajtható végre. Az esemény létrehozásakor rögzítened kell:

  • Az üzemóra leolvasásának idejét
  • A leolvasott óraállást.
 Virtuális üzemóra korrekció létrehozásának ablaka

Az üzemóra korrekció a mentés gombra kattintva megtörténik.

Virtuális kilométeróra korrekciója

A virtuális kilométeróra korrekciója a megfelelő korrekciós konstans beállításával hosszútávon biztosítható. Ideális állapotban, azaz ha a virtuális kilométeróra által mutatott érték megegyezik a jármű kilométeróra állásával, a korrekciós konstans értéke 1. Ezt nevezzük ideális korrekciós konstansnak, viszont a valóságban ez az érték sosem 1.

A korrekciós konstans értékének pontos megállapításához a következő értékekre lesz szükség:

  • A jármű kilométerórája és a virtuális kilométeróra állása közötti különbség, és
  • Az előző korrekció óta megtett távolság.

Ha a két adat rendelkezésre áll, oszd el a két óraállás közti különbséget az előző korrekció óta megtett távolsággal. Ha a jármű óraállása magasabb mint a virtuális óraállás, a kapott értéket add hozzá az ideális korrekciós konstanshoz, ha a jármű óraállása alacsonyabb mint a virtuális óraállás, az értéket ki kell vonni az ideális korrekciós konstansból.

Miután kiszámoltad és rögzítetted az eszköz adatlapon a korrekciós konstans pontos értékét, szinkronba kell hoznod a jármű, és a virtuális kilométeróra állását. Ezt a flotta események funkcióban, kilométeróra korrekció esemény létrehozásával teheted meg. Az esemény létrehozása során a következő adatokat kell rögzítened: az óraállás leolvasásának pontos dátuma és időpontja, és a leolvasott óraállás.

 Virtuális kilométeróra korrekció létrehozásának ablaka

Az adatok kitöltését követően kattints a mentés gombra.

Virtuális kilométeróra korrekciójának átfutási ideje

A korrekciós folyamat nem történik meg azonnal. Amint rákattintottál a mentés gombra, a háttérfolyamat megindul. A korrigált óraállás szinkronizációját a járműbe szerelt eszköz adatküldése váltja ki. Amennyiben az esemény létrehozását követő 12 órán belül az eszköz nem küld adatot, a rendszer 12 óránként 20 alkalommal fogja újra megpróbálni a virtuális kilométeróra állásának a korrekcióját.

Ha ezen a 10 napos időkereten belül az eszköz nem küld adatot, akkor az eseményt létrehoz felhasználó e-mail címére a rendszer értesítő levelet küld, amely figyelmeztet a korrekció sikertelenségére.

A felületen 3 helyen láthatod, hogy az esemény még nem futott le, és nem rögzült még az új óraállás:

  • A létrehozott korrekciós flotta esemény adatlapjának a tetején piros szöveggel
  • Az aktuális pozíciók menüpontban, a kiválasztott jármű információs ablakában egy kis piros ikonnal
  • A jármű adatlapjának tetején piros kiemeléssel
 Figyelmeztető üzenet a flotta eseményenél Figyelmeztető üzenet a jármű adatlapjánál Figyelmeztető üzenet az aktuális pozíciók adattáblájában

Tankolás esemény importálása

Rendszerünk lehetővé teszi a tankolási események elektronikus úton történő importálását.

 A Második Műveleti Gomb Az

Az Importálás gombra kattintva megnyíló ablakban választható ki az import fájlformátuma, az importálni kívánt esemény típusa, valamint a pénznem, ameyben az importált eseményhez tartozó költséget - amennyiben van - rögzíti a rendszer.

 Importálás Konfigurációs Ablaka

Ide kattintva olvashatsz a leggyakrabban használt import típusokról, és itt találod a tankolás esemény import működéséhez található részletes magyarázatot is.

XLS export

 A Harmadik Műveleti Gomb Az XLS Export Gomb

Az export funkcióval azon események adatai exportálhatóak, amelyek a listanézetben megjelennek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a teljes állományt valamely kritérium alapján (esemény azonosító, esemény típus, stb.) szűri a felhasználó, az exportban csak a keresés eredménye fog szerepelni. Az adatexport .xls formátumban tölthető le.

Keresés

 A Negyedik Műveleti Gomb A Keresés Gomb

A keresés gombra kattintva megnyíló panelben az esemény azonosítója, járműnév, eseménytípus, valamint időintervallum alapján kereshetünk a táblázatban szereplő események között.

Oszlopok

 Az Ötödik Műveleti Gomb Az Oszlopok Gomb

A táblázatban szereplő oszlopok megjelenítését a felhasználó saját igényei szerint beállíthatja a bal felső sarokban elhelyezett Oszlopok gombra kattintvava. Az oszlopok sorrendje a listában az oszlop fejlécére kattintva, drag and drop módszerrel szintén módosítható.

Események módosítása

 Soronkénti Műveleti Gombok

A táblázat bal szélén található ceruzára kattintva nyílik meg az adott esemény módosító ablaka, melyben az Adatok fül alatt módosíthatóak a már regisztrált adatok, a Költségek fül alatt az eseményhez esetlegesen kapcsolódó költségek rögzíthetőek, az Értesítések fül alatt pedig igény szerint dátum vagy kilométeróra állás alapján kérhető értesítő a jövőbeni teendők kapcsán.

Adat módosítás

 Flotta Esemény Módosítás Adatok Fül

Az Adatok fül alatt módosítható az esemény neve és dátuma, az ablak alján található Térképes nézet gombra kattintva pedig amennyiben az esemény létrehozásakor helyszín is rögzítésre került, az megjeleníthető a térképen.

Költségek

 Flotta Esemény Módosítás Flotta Költségek Fül

A Költségek-et a későbbiekben fogjuk tárgyalni mint önálló Költségek menüpont a Flottakezelőn belül. A funkció a Járművek módosító ablakából és innen, a Flotta események módosító ablakából is elérhető.

 Flotta Események Módosítása Flotta Költségek Módosító Ablaka

Új költség az Új költség gombra kattintva hozható létre a kötelező mezők kitöltését, úgy mint a költség típusa, neve (bővebb leírása), a nettó összeg és az adótartalom, valamint a pénznem meghatározását követően. A létrehozott télek módosíthatók és filterezhetők, valamint az oszlopok kiosztása konfigurálható.

Értesítések

 Flotta Esemény Módosítás Flotta Értesítések Fül

Az Értesítések fül alatt, az Új értesítés gombbal hozhatóak létre az adott eseményhez kapcsolódó (például jövőbeli szervízeseménnyel, biztosítási díj fizetéssel kapcsolatban), választhatóan Emailben, és/vagy SMS-ben érkező értesítések.

Fontos! SMS értesítés csak akkor kérhető, ha az előfizetői csomag azt tartalmazza.

Az esedékesség dátum és/vagy kilométeróra állás alapján határozható meg. Amennyiben az esedékesség dátumhoz kötött, az értesítés beállítható egy nappal, héttel vagy hónappal korábbra.

 Flotta Esemény Módosítás Flotta Események Módosítás Ablaka

Az eseménnyel kapcsolatban már létrehozott értesítések listájában a bal szélen elhelyezett nagyító ikonra kattintva megtekinthetők az értesítés részletei, a mellette található szemetes ikonnal az értesítés törölhető.

 Flotta Esemény Módosítás Flotta Események Műveleti Gombjai

A Flottaesemények pontban létrehozott értesítések listája megtekinthető és kereshető a Flottakezelő Értesítések menüjében.

Törlés

A listában a nagyító ikont a Törlés gomb követi, amivel a rögzített esemény törölhető a rendszerből.