Ismert pontok

Áttekintés

Az alkalmazásban létrehozott POI-k jelentősége a felhasználók számára az ellenőrzési feladatok során domborodik ki. Aktuális pozíciókban a POI-k segítségével gyorsan ellenőrizhető hogy mely járművek/eszközök tartózkodnak egy kiválasztott POI-ban, Kiértékelésben a vizsgált időszakban megtett útvonalak során útba ejtett POI-k vizsgálhatók.

A legfontosabb szerepük a Szabálykezelőben van, ahol a területszabályok létrehozásánál nélkülözhetetlenek a POI-k. Területszabály létrehozható kilépésre, belépésre, bent vagy kint tartózkodásra, és áthaladásra. Az egyedi lekérdezésekben található Érintett ismert pontok lekérdezés segítségével pedig ellenőrizhető, hogy a vizsgált jármű adott időszak alatt hányszor érintette az ellenőrzött POI-t, POI-kat.

Amíg az alkalmazás más térképes felületein csak korlátozottan, addig ebben a menüben teljes körűen kezelhetők a rendszerünkben létrehozott POI-k.

POI létrehozása

POI létrehozása az alkalmazás térképes felületein a jobb egérgomb kattintására megnyíló menüből kezdhető.

 Gyors POI Létrehozása

Itt két lehetőség áll felhasználóink előtt:

 • a Gyors négyzet POI-t választva a kiválasztott lokáció köré a rendszer egy négyzetet rajzol, amelynek a határai módosíthatók,
 Gyors Négyzet POI
 • a Gyors kör POI-t választva a kezdőpont köré a rendszer egy változtatható sugarú kört rajzol.
 Gyors Kör POI

A POI határainak kijelölését követően, a kötelező adatok rögzítésére szolgáló ablakban, az adatok kitöltését követően a Mentés gombra kattintva jön létre az új POI.

Bármelyik fajta POI-ról legyen is szó, a mentéshez szükséges információk minden esetben a következők:

 • a POI neve
 • a POI csoport kiválasztása vagy létrehozása
 • a POI címe - ezt az információt a rendszer kör POI létrehozásakor a középpont koordinátáit geokódolva automatikusan kitölti
 • a POI megjelenik-e a címfeloldásban - ez azt határozza meg hogy a listákban és táblázatokban megjelenjen-e annak POI-nak a neve, amelyben a megjelenítendő cím található
 • a POI státusza, ami aktív, vagy inaktív lehet.

POI lista, POI szerkesztés

A funkció megnyitásakor automatikusan betöltődik a POI-k és POI csoportok listája.

 POI nyitó oldal

A POI listában látható a POI-k neve, címe, a POI-t tartalmazó csoport neve, valamint a POI státusza, ezen felül az oszlopok tartalma a fejlécre kattintva rendezhető. A lista jobb szélén elhelyezett ceruzára kattintva a térképen szerkesztésre megjelenik a kiválasztott POI, és megnyílik a létrehozásnál megismert szerkesztőfelület is.

 POI szerkesztése

A térképes felületen a POI határai, a szerkesztőfelületen pedig a POI neve, csoportja, címe, láthatósága és státusza változtatható. A végrehajtott módosítások a Mentés gombra kattintva rögzülnek a rendszerben, a Mégse gombra kattintva elvetésre kerülnek.

POI csoport lista, POI csoport szerkesztés

A Csoportok nézetben a POI csoportok listája jelenik meg.

 POI csoport lista

A listában a ceruzára kattintva a szerkesztőfelületen a csoport neve módosítható, a ceruza melletti Csoport elemeinek mutatása gombra kattintva a lista az Ismert pontok nézetre vált, az adott csoportban található POI-kat megjelenítve.

POI import

 POI import gomb

A POI menü kényelmi szolgáltatásként ajánlja a POI-k importálása funkciót, ezzel sok időt takarítva meg a manuális rögzítéshez képest.

 POI import ablak

Az importáláshoz a következő adatokat szükséges kitölteni:

 • Import típusa - jelenleg csak .xlsx formátum választható
 • Csoport - amelyik POI-nak az importálandó listában van csoportja, az importálás során abba a csoportba kerül, ha nincs akkor az itt kijelölt csoportba sorolódik.
 • Sugár - kör POI esetén a kör sugara, poligon POI esetén a négyzet oldalának hosszát határozza meg
 • Címfelodásban megjelenik - azt határozza meg hogy a listákban és táblázatokban megjelenjen-e annak POI-nak a neve, amelyben a megjelenítendő cím található
 • POI típus - az itt kiválasztott POI típust, kört vagy négyzetet (poligont) hoz létre a rendszer az import során

Ezután az importálandó POI-k listáját kell feltölteni, az import kétféle forrást tud kezelni:

 • koordináta listát
 • címlistát

A listákat .xlsx formátumban várja a rendszer. A tartalmi követelményeknek való megfelelést két letölthető mintafájl segíti, amelyek a sikeres importhoz szükséges fejléceket tartalmazzák.