Aktuális pozíciók

A bejelentkezést követően az aktuális pozíciók fogad, de a funkció természetesen a menüben is megtalálható.

 Aktuális pozíciók

Az aktuális pozíciók felületén az általad megfigyelt eszközök valós idejű pozíciója, és a beküldött adatok követhetőek nyomon. A képernyő felső részén a térképes megjelenítés kapott helyet, amely alatt az eszközök listáját találod.

 Aktuális pozíciók térkép

Térkép

Az Aktuális pozíciók felületén az előfizetésednek megfelelő (OSM vagy Google) térképen követheted nyomon eszközeid mozgását. Az álló helyzetben lévő eszközöket kávéscsészével, a mozgó eszközöket iránymutató nyíl formájában, vagy a webes felületen beállított ikonnal és színnel jelenítjük meg számodra.

 Mozgó eszköz Álló eszköz

Az eszköz neve a webes felület Profil menüpontjában beállított sablonnak megfelelően, az ikon alatt jelenik meg. Az eszköz ikonjára koppintva, a térkép felső részén megjelenő címkében láthatod az eszköz nevét, és amennyiben mozgásban van, a sebességét is.

Eszköz adatlap

Amennyiben kíváncsi vagy az eszköz által beküldött információkra is, erre a címkére koppintva nyithatod meg az eszköz adatlapját, ahol az összes beküldött adatot és értéket megtalálod. Megnyitásakor az adatlap összefoglaló nézete a képernyő aljáról nyílik fel, kitakarva az eszközlistát. Ebben a nézetben a legfontosabb információkat és műveleteket találod:

 • az eszköz nevét,
 • rendszámát,
 • pillanatnyi sebességét,
 • és földrajzi címét.
 Eszköz adatlap összefoglaló nézet

Az összefoglaló nézet alsó sávjában a

 • Navigáció,
 • Megosztás,
 • Korábbi,
 • és amennyiben a parkolózónák megjelenítése be van kapcsolva, a parkolás indítását lehetővé tévő P gombot találod.
 Adatlap funkciók

A P gombra koppintva parkolást indíthatsz a kiválasztott járműre.

 Parkolás

A Navigáció gombra koppintva a mobileszközön alapértelmezett térképes szolgáltatás útvonalat tervez az aktuális pozíciódtól az eszköz lokációjához.

 Navigáció

A Megosztás gombra koppintva a mobileszközön rendelkezésre álló csatornákon megoszthatod az eszköz pozícióját.

 Megosztás

A Korábbi gombra koppintva választhatsz hogy melyik funkciót nyitod meg az eszköz korábbi útvonalainak, pozícióinak vizsgálatához,

 Korábbi

a Kiértékelést, vagy a Múltbéli pozíciókat.

 Korábbi adatok

Az eszköz által küldött adatokat az adatlap fejlécét feljebb húzva jelenítheted meg. Felfelé húzással az adatlap teljes nézetére válthatsz.

 Teljes nézet

Térkép funkciók

A térképes felület használatát segítő funkciók közül a kicsinyítést és nagyítást, valamint a térkép mozgatását az ismert térképes alkalmazásokkal megegyezően, ujjmozdulatokkal tudod vezérelni. A további funkciók gombjai a térkép jobb szélén, felülről lefelé sorban a következők:

 Térkép funkciók
 • Összes eszköz megjelenítése
 • Térkép stílusok
 • POI kezelés
 • Parkolózóna kezelés

Összes eszköz megjelenítése

Erre a gombra koppintva az alkalmazás olyan nagyítási szintet állít be, amelyen az összes eszközt látod a térképen.

 Összes elemre fókuszálás

Térkép stílusok

Ez a funkció az OSM szolgáltatását választó ügyfeleink számára nem, csak a Google térképet használó ügyfeleink számára elérhető. Ők az alábbi opciók közül választhatnak:

 • utak
 • műhold
 • domborzat
 • hibrid
 Térkép stílus választó Térkép stílusok

POI kezelés

POI megjelenítés

A webes felületen létrehozott POI-kat a mobil alkalmazásban is használhatod. A bejelentkezést követően a megjelenítés alapértelmezetten kikapcsolt állapotban van. Erre a gombra koppintva kapcsolhatod be, a térképen ekkor megjelenik az összes POI.

 POI megjelenítés bekapcsolása

Ezzel egyidőben a kapcsoló alatt megjelenik egy geometriai ábrákkal jelölt gomb is. Erre a gombra koppintva nyílik meg a POI csoportok, és a POI-k kezelésére szolgáló panel.

 POI csoportok és POI-k keresése

POI csoportok, POI-k

A felnyíló panelen a listában az összes POI csoportba tartozó összes POI megjelenik. Amikor egy adott POI-ra böksz a listában, a térkép a kiválasztott POI-t fókuszba helyezi, és ráközelít.

 Listában kiválasztott POI

A listában szereplő POI-k halmazát a POI csoportok kiválasztásával szűkítheted. A POI csoportokat a lista fölött található POI szűrő jobb szélén elhelyezett + gombra kattintva megjelenő szűrőben választhatod ki.

 POI csoport választó megjelnítése POI csoport választó

Amennyiben csak néhány POI csoportod van, a szűrősávban a csoportnevekkel jelölt, vízszintesen gördíthető gombokra koppintva választhatsz csoportokat.

 Vízszintes gördítősáv

Amennyiben számos POI csoportod van, a vízszintesen gördíthető gombok helyett egy POI csoportválasztó feliratú gombot találsz, amellyel megnyithatod a POI csoportok listáját.

 POI csoport lista megjelenítése

Miután a listában kiválasztottad a szükséges csoportokat, koppints a jobb felső sarokban az OK gombra,

 POI csoportok kiválasztása listából

ekkor az alkalmazás visszatölti a POI listát, amelyben ekkor már csak a kiválasztott csoportokba tartozó POI-k szerepelnek.

Parkolózónák kezelése

A parkolózónák megjelenítése a bejelentkezést követően, alapértelmezetten kikapcsolt állapotban van. A megjelenítés bekapcsolásához koppints a P gombra. Ezt követően a térképen megjelennek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által üzemeltetett földfelszíni díjköteles parkolózónák. A parkolózónák egy bizonyos nagyítási szint fölött jelennek meg, tehát a bekapcsolást követően közelíts a keresett zóna területére, hogy a zóna láthatóvá váljon.

 Bekapcsolt parkolózónák

Az online parkolás funkciót csak díjfizetés ellenében, a parkolási szerződés megkötését követően használhatod, viszont a parkolózónákat a szerződés hiányában is megtekintheted. A zónára koppintás után megnyílik a parkolás előkészítő ablak. Az ablakban felfelé görgetve ellenőrizhetők a zónára vonatkozó információk.

 Kiválasztott parkolózóna Zóna információk

Parkolási szerződés hiányában az előkészítő ablakból nem tudsz parkolást indítani - erről üzenetben tájékoztatunk is - ehhez a webes felületen kell megkötni a parkolási szerződést.

 Szerződés hiányában nem indítható parkolás

Parkolás indítása, leállítása

Amennyiben rendelkezel parkolási szerződéssel, a mobilalkalmazásban a parkolás elindítása és leállítása mindössze pár pillanatot vesz igénybe.

Parkolást kétféleképpen indíthatsz az aktuális pozíciók felületén:

 1. a parkolózónára bökve, illetve
 2. a parkolózónában, vagy annak közelében álló jármű adatlapján, a P betűre bökve.

Parkolás indítása parkolózónáról

A parkolózónára bökve megnyíló panel fejlécében az adott parkolózóna nevét és azonosítóját találod, alatta a parkolás indításához szükséges adatokat kell kitöltened:

 • válassz egy járművet, és
 • igény szerint állítsd be a parkolás megújítását.
 Parkolás megújítás

Amennyiben ügyfelünk több napon keresztül szándékozik járművével az adott zónában parkolni, a megújítási dátumként a parkolás utolsó napját kell beállítania. Így a parkolás a beállított napon, a díjköteles időszak végén áll le, természetesen manuálisan bármikor előbb is leállítható.

A panel tartalmát feljebb görgetve megjelennek a díjköteles időszakokra és a díjszabásra vonatkozó információk.

 Parkolózónára vonatkozó információk

Ha a parkolás indításához szükséges adatokat kitöltötted, koppints a Tovább gombra.

 Tovább

Ekkor a rendszer előkészíti a parkolást, és összegzi a vonatkozó információkat:

 • jármű
 • parkolási egyenleg
 • napi max költség (az adott napon a díjköteles időszak végéig felszámolható maximális költség)
 • kényelmi díj
 • parkolás kezdete
 • a parkolás tervezett vége, azaz a díjköteles időszak vége.
 Parkolás indítása

A Parkolás indítása gombra nyomva elindul a parkolás. Amennyiben a parkolás elindítása bármilyen akadályba ütközik, az okokról informatív üzenetben értesítünk.

Parkolás indítása jármű adatlapról

 Parkolás indítása adatlapról

Amennyiben a parkolózónában, vagy annak közelében tartózkodó jármű adatlapjáról indítod a parkolást, a folyamat annyiban különbözik a fent leírtaktól, hogy nem kell kiválasztanod a járművet, ezt az információt ebben az esetben a rendszer automatikusan kitölti.

 Járműnév előtöltve

Parkolás leállítása

A folyamatban lévő parkolások leállítására a Parkolás menüben van lehetőség, az ezzel kapcsolatos információkat az arról szóló fejezetben részletezzük.

Eszköz, jármű és személy lista

Az aktuális pozíciók felületén, a térkép alatt helyeztük el a listát.

A lista tetején találod a szöveges keresőt, amiben név alapján szűrhetsz eszközeid között.

 Szűrés név alapján

A webes felülettel megegyező módon a mobilalkalmazásban is elérhető az eszköz, a jármű és a személy (azonosított sofőrök) típusok megjelenítése. A listában és a térképen megjelenő tartalmat nem csak típus, hanem állapot és csoportba rendezés alapján is szűrheted. A típus, állapot és csoport szűrőket a szöveges kereső jobb szélén elhelyezett + gombra koppintva hívhatod elő.

 Szűrő feltételek megjelenítése

A bal oldali TÍPUS fülön az eszköz, jármű és személy nézetek között válthatsz,

 Típus szűrő

a középső ÁLLAPOT fülön a megjelenített típus állapota alapján, tehát a mozgó, álló, illetve inaktív állapotokra szűrhetsz, és a gyújtás jel állapota alapján is szűrheted a lista tartalmát. Az állapotokat színkóddal is elláttuk, a jobb áttekinthetőség érdekében.

 Állapot szűrő

A gyújtás szűrést aktiválva a többi feltétel automatikusan kikapcsol, tehát csak a gyújtáson lévő járművek jelennek meg. Ezt követően természetesen újra bekapcsolhatod a a többi szűrési szempontot is. Abban az esetben ha csak kézi eszközöket használsz, a gyújtás nem értelmezhető, tehát ebben az esetben a gyújtás szűrés nem jelenik meg.

A jobb oldali CSOPORT fülön a webes felületen beállított csoportok használatával szűkítheted a megjelenített eszközök körét.

 Csoport szűrő

A csoportok között a Csoportválasztó gombra koppintva válogathatsz, az általad megtekinteni kívánt csoportra bökve a lista és a térkép is az adott csoportba tartozó eszözöket jeleníti meg.

 Csoport kiválasztása

A csoport kiválasztást az X gombbal törölheted.

A lista magasságát, vagyis azt hogy mekkora területet takarjon a térképből, saját igényeid szerint, az eszközeid számának megfelelően is beállíthatod.

 Lista méretének beállítása

A lista fejlécét a képernyő aljáig húzva teljes térkép nézetet állíthatsz be, illetve az ellenkező irányba húzva akár a listanézetet is maximalizálhatod.

 Teljes lista nézet Teljes térkép nézet

Az eszköz lista funkciói

Gördítés

Amennyiben több eszközt figyelsz meg mint amennyit a listában egyszerre át tudsz tekinteni, a lista vertikálisan gördíthetővé válik.

Eszközre fókuszálás

Ha egy adott eszköz pozíciójára vagy kíváncsi, a listában koppints rá, ekkor a térkép az eszközt fókuszba helyezi, és ráközelít, és a listában kék színnel kiemeli a kijelölt elemet. Ezzel egyidőben az eszköz fölött megjelenik a nevet tartalmazó címke, amely mozgás esetén a pillanatnyi sebességet is tartalmazza. Ilyenkor a térkép követő módba kapcsol, a kiválasztott eszközt mozgás közben fókuszban tartja.

 Eszközre fókuszálás / követés

Eszköz adatlap

Ha egy adott eszköz adataira vagy kíváncsi, koppints a listában elhelyezett i betűvel jelölt gombra, ekkor megnyílik az eszköz adatlapja. Ha a térképen koppintasz egy eszközre, a térkép felső részén megjelenik a hozzá tartozó címke, amely a nevet tartalmazza. Erre a címkére koppintva szintén az eszköz adatlapja nyílik meg.

 Eszköz adatlap megnyitása Eszköz adatlap