Tengelyszám váltás

Azon ügyfeleink számára akik útdíjköteles járműveket működtetnek, biztosítjuk a tengelyszám váltás lehetőségét is. Erre automatikus, félautomata és manuális megoldást is kínálunk.

  • A manuális tengelyszám állítás funkció az alkalmazás Adminisztráció menüjében, a tengelyszám váltás pontban található meg, ahol a bejelentett kategóriaváltások listája is helyet kapott. Ez a lehetőség olyan felhasználói környezetek esetén ajánlott, ahol ritkán van szükség kategória váltásra. A manuális tengelyszám váltás funkció használata jogosultsághoz kötött, de a lista bárki számára szabadon megtekinthető. A váltáshoz a lista bal felső sarka felett elhelyezett ➕ gombra kattintva megnyíló ablakban mindössze a járművet és a beállítani kívánt kategóriát kell kiválasztani, ezt követően a Mentés gombra kattintva a módosítás bejelentésre kerül a HUGO rendszerben.
  • Szintén manuális beállítási lehetőség a Háromállású kapcsoló használata. Ezt a megoldást választva a sofőr felelőssége, hogy manuálisan beállítsa a járműszerelvény helyes JDB kategóriáját, amelyet a vezetőfülkében elhelyezett háromállású kapcsoló segítségével tehet meg. A funkció helyes működéséhez a szabálykezelőben beállított automatizmusban a Tengelyszám kapcsoló szabályelemet kell rögzíteni, amely a háromállású kapcsolón beállított kategóriát elküldi a HUGO felé.
 Manuális tengelyszám váltás

A beállított kategória megjelenik a már említett listában, az adminisztráció modul tengelyszám állítás menüjében.

  • A félautomata megoldáshoz a szabálykezelőben létrehozott automatizmusban a Tengelyszám állítás szabályelemet kell rögzíteni, a manuális kategória váltás opciót választva.
 Félautomata tengelyszám állítás

Ebben az esetben az eszközre két bemenet van kötve, a vontatmány érzékelő és a kétállású kapcsoló. A szabálykezelő modulban a kapcsoló két állapotához a J3 és a J4 kategóriát tetszés szerinti kiosztásban rögzíteni kell. A vontatmány csatlakoztatásakor a sofőr felelőssége, hogy a kétállású kapcsoló a csatlakoztatott vontatmány JDB kategórájának megfelelő állásban legyen, így rendszerünk a megfelelő értéket jelenti a HUGO felé. Abban az esetben ha a vontatmányt leválasztják, a rendszer automatikusan a J2-es kategóriát jelenti be.

  • Teljesen automata megoldást kínálunk arra az esetre, ha a vontatóra mindig ugyanolyan kategóriájú vontatmányt csatolnak fel. Ekkor a szabálykezelőben a Tengelyszám állítás szabályelemben a fix opciót választva kell beállítani a vontatmányhoz tartozó állandó JDB kategóriát.
 Automatikus tengeglyszám állítás

A vontatmány csatlakoztatásakor az automatizmus ebben az esetben a vontatmányhoz fixen beállított JDB kategóriát küldi a HUGO felé, a lecsatlakoztatáskor pedig értelemszerűen a J2 kategóriát jelenti.

  • A bírságok megelőzése érdekében LED visszajelzést is biztosítunk ügyfeleink számára, amellyel a sofőr ellenőrizni tudja a HUGO felé bejelentett kategóriát. Az automatizmusban a Tengelyszám változást követően a Digitális kimenet szabályelemben az egyes és kettes számú digitális kimenet értékét dinamikusra állítva kell rögzíteni.
 Dinamikus LED visszajelzés

Az eszköz 1. és 2. digitális kimenetére egy-egy LED-et kell kötni. Ha egyik led sem világít akkor a J2, ha az egyes számú akkor a J3, ha a kettes számú led világít akkor a J4 a HUGO felé bejelentett JDB kategória.

Amennyiben a fent leírt funkció felkeltette érdeklődésed, kérlek fordulj kapcsolattartódhoz.