Egyéni nyilvántartások használata

Az adatstruktúra definíciókkal kialakított nyilvántartásokat - megfelelő jogosultság birtokában - a felhasználói menü Nyilvántartások menüpontjáról lehet kezdeményezni. A menüpont kiválasztását követően egy oldalról beúszó választósáv nyílik meg, ahol két fülre rendezve jelennek meg a rendelkezésre álló nyilvántartások.

 | |

A Nyilvántartások fülön a JOB (feladat) és JOBPROCESS (feldolgozási lánc), míg az Alapadatok fülön a készletként definiált DATASTRUCTURE megjelenítési módú nyilvántartások jelennek meg. A kívánt nyilvántartást a nyilvántartás elnevezésére kattintva lehet a felületre nyitni. A kattintást követően a választósáv eltűnik, ha újra meg akarjuk jeleníteni, az alsó dock menü nagyító piktogrammal jelölt gombjára, vagy a menüsávon újra a nyilvántartások menüpontra kell kattintani.

A nyilvántartás kiválasztását követően első alkalommal egy jobbról beúszó sávban - melyet az elrejtés után a fogaskerék piktogrammal jelölt Konfiguráció dock gombbal lehet újraaktiválni - van lehetőség, hogy előre definiált listaelrendezéseket és szűrőket válasszunk ki, illetve ezen a panelen lehet a felhasználó által beállított elrendezéseket és szűrőket elmenteni.

A nyilvántartás listafelülete

A funkció alapja egy kereshető táblázatos listaképernyő, melyen a funkciókhoz tartozó vezérlők ergonómiai szempontok figyelembevételével kerültek elhelyezésre. Felépítése és használata hasonló a rendszer más felületein működő táblázatos listákéhoz.

 • a táblázat fejlécében kerülnek elhelyezésre azok a funkciók, melyek az adatok szűréséhez, rendezéséhez és rögzítéséhez szükséges.
  • a toolbar melyen a hozzáadás, a keresés, az oszlopok ki-be kapcsolása és a lista frissítése gomb található
 • a táblázat soraiban elhelyezett vezérlők az adott sorra vonatkozó funkciókat takarják
  • az adatsor módosítását
  • az adatsor törlését
  • speciális adatok esetén (pl.: e-mail cím) az adathoz tartozó speciális linket
 • a táblázat láblécébe lapozóelem, illetve az egy oldalon megjeleníthető sorok számát szabályozó elem került.

Sorrendezés

A táblázat oszlopfejléceire kattintással történő sorrendezésre - eltérően az alkalmazás egyéb felületeitől - technikai okokból itt NINCS LEHETŐSÉG.

Szűrés

A táblázat fejlécében elhelyezett nagyító ikonra kattintva megjelenik a képernyő bal oldalán egy szűrőpanel, melyen a táblázat oszlopainak megfelelő adatkörökre lehet szabad szövegesen rögzítve vagy készletből kiválasztva beállítani a lehetséges értékeket.

 • a szűrés a sárga nagyító ikonnal indítható.
 • a szűrési feltételeket a törlés (szemetes) ikonnal lehet alaphelyzetbe állítani.
 • a balra mutató nyíllal a szűrőpanelt rejthetjük el.

A szűrés sárga nagyítóval történő indítását követően a szűrőpanel magától eltűnik, a táblázatban pedig csak azok az adatsorok jelennek meg, melyek a beállított szűrésnek megfelelnek. Amennyiben a beállított szűrést rendszeresen szeretnénk használni, a dock menüből indítható konfigurációs panelen saját elnevezéssel el lehet menteni.

Oszlopok ki/be kapcsolása, sorrendjük változtatása

A táblázat fejlécében lévő, három függőleges oszlopot tartalmazó piktogrammal jelölt gombbal egy lenyíló-pipálható listában kapcsolhatjuk ki-be a számunkra fontos és kevésbé fontos oszlopokat, azaz azok láthatóságát. A kattintásokat a táblázat azonnal leköveti és csak azok az oszlopok jelennek meg, melyeket beállítottunk.

Lehetőség van továbbá a táblázat oszlopainak sorrendjét is beállítani. Ezt úgy lehet elérni, hogy a táblázat oszlopofejlécén folyamatosan lenyomott egérgomb mellett az oszlopot vizszintesen vonszoljuk és a kívánt helyen “elengedjük”.

A beállított lista elrendezéseket - ha máskor is szeretnénk ugyanezt az elrendezést használni - a dock menüből indítható konfigurációs panelen saját elnevezéssel elmenthetjük.

Mentett elrendezések és szűrők futtatása, módosítása és törlése

A korábban - a konfigurációs panelen - elmentett listaelrendezéseket és szűrőket a panel vezérlőit használva lehet kiválasztani, módosítani, illetve törölni.

 • A mentett konfigurációt a ► piktogrammal jelölt ikonnal lehet elindítani, azaz használni.
 • konfigurációt a mentett tétel mellett elhelyezett törlés (szemetes) ikonnal lehet törölni.
 • Menett konfiguráció egy lépésben nem módosítható, ha változtatni szeretnénk egy elmentett konfiguráción, azt az eredeti konfiguráció törlésével és újra létrehozásával lehet megtenni

Lapozás, sorok számának szabályozása

Amennyiben a táblázat elemei elérik, illetve meghaladják a 10 tételt, a táblázat láblécében megjelenik egy lapozóelem, mellyel az adott sorrendnek megfelelően sorrendezett, a megjelenítendő sorok számát szabályozó elemnek megfelelő lépésközzel jelennek meg az adatok.

 • A lapozóelem számaira kattintva az adott sorszámú oldal jelenik meg
 • a szimpla (< és >) lapozóelemekkel egy oldalnyit lapozhatunk előre illetve hátra,
 • míg a |< és >| lapozóelemekkel a táblázat legelejére illetve legvégére navigálhatunk

Új bejegyzés létrehozása

Új nyilvántartási egység rögzítése a táblázat fejlécében elhelyezett + jelet tartalmazó gombbal indítható. A vezérlőelemre kattintás után az adatstruktúra definíció, az aktuális munkafolyamat állapot és ehhez tartozó nézet által meghatározott adatokat lehet rögzíteni. A beírt adatok tárolása a Mentés gomra kattintást követően történik, mentés nélkül a Bezár gombbal, illetve az ablak jobb felső sarkában elhelyezett X gombbal lehet az ablakot elhagyni.

Nyilvántartási egység módosítása

Adatsor módosítását az adatsorban elhelyezett, ceruza piktogrammal azonosított gombbal lehet kezdeményezni. A vezérlőelemre kattintást követően az adatstruktúra definíció, az aktuális munkafolyamat állapot és ehhez tartozó nézet által meghatározott adatokat lehet rögzíteni, módosítani.

 Nyilvántartási egység módosítása

Nyilvántartási egység törlése

Nyilvántartási egység törlése az adatsorban elhelyezett törlés (szemetes) piktogramot tartalmazó vezérlővel kezdeményezhető. A gombra kattintást követően - az elem véletlenszerű törlésének megakadályozása érdekében - a rendszer megerősítő kérdést tesz fel, az adatsor törlését csak az Igen választ követően véglegesíti.