Múltbéli pozíciók

A múltbéli pozíciók funkcióban eszközeid korábbi útvonalait részletesen, a beküldött adatokkal együtt vizsgálhatod. Mindezt egy hibrid, grafikonnal kiegészített térképes felületen teheted meg. A funkciót nem csak a menüből nyithatod meg,

 Múltbéli pozíciók menü

hanem az eszköz adatlapról is eléred, a két Korábbi opció közül a Múltbéli pozíciókra-ra koppintva.

 Adatlap korábbi opció Adatlapról múltbéli pozíciókba navigálás

A lekérdezés paraméterei

Első lépésben állítsd be a lekérdezés paramétereit. Felülről lefelé haladva a következőket kell beállítanod:

  • eszköz kiválasztása (ha az aktuális pozíciókból, az eszköz adatlapról navigáltál ide, ezt a mezőt az app automatikusan kitölti)
  • a mező alapértelmezetten az aktuális nap dátumával kitöltve nyílik meg, de az intervallumot a gyorsgombokkal, vagy egyedi időszak beállításával is módosíthatod
  • a vizsgálandó adatok kiválasztása (egyidejűleg maximum két adatot kérdezhetsz le, te döntöd el melyik kettőt)
 Paraméterek beállítása Lekérdezhető adatok Kiválasztható portok

A paraméterek beállítását követően a képernyő jobb felső sarkában elhelyezett nyíllal jelölt gombra koppintva futtathatod a lekérdezést.

 A lekérdezés futtatása

Az eredmény

Az eredmény betöltését követően a kijelző felső hányadában grafikonon vizsgálhatod az eszköz által beküldött adatokat, a térképen pedig az útvonalakat veheted szemügyre.

 A lekérdezés eredménye

A grafikont két módon is nagyíthatod-kicsinyítheted:

  • két ujjal szét- illetve összehúzva, és
  • a + gombra koppintva egy ujjas húzással. A koppintást követően a gomb színe pirosra vált, ekkor a grafikonon a vizsgálandó szakasz elejére kell böknöd, majd az ujjad a vizsgálandó szakasz végéig húzod. Amikor az ujjad elemeled a képernyőről, a húzással kijelölt szakaszt a grafikon kinagyítja.
 Grafikon vezérlő gombok

A grafikonban végrehajtott nagyításokat lépésenként fordított sorrendben is el lehet végezni, a + gomb mellett jobbra elhelyezett nyíllal jelölt gombra koppintva. A grafikont és térképet a jobb felső sarokban található frissítés gombra koppintva alaphelyzetbe állíthatod, ilyenkor az eredetileg lekérdezett eredményt töltöd vissza.

 Kinagyított grafikon visszaállítása

Mivel a térkép és a grafikon interaktívan viselkednek, a grafikonon kinagyított szakaszt a térkép fókuszba helyezi, és ráközelít. Az interaktivitás fordítva is érvényes, tehát ha a térképen kinagyítasz egy útszakaszt, és a szakaszon elhelyezett markerre böksz, akkor a kijelölt pontot megjelöli a görbén, és rázoomol.

 Grafikonon kijelölt pont

A kijelölt ponthoz tartozó információk a térképszelvény alatti területen jelennek meg.

A görbék láthatóságát ki és bekapcsolhatod a grafikon alatti színkód magyarázatra koppintva.

 Kikapcsolt sebességgörbe Kikapcsolt kilométeróra görbe

Amikor a térképen vizsgálódva ráközelítesz egy adott útszakaszra, a nagyítási szint függvényében az útszakaszon megjelennek az adatbeküldési pontokat jelző markerek. A térkép jobb felső sarkában elhelyezett gomb segítségével kapcsolhatod ki és be a térképen ezen markerek megjelenítését.

 Látható markerek Kikapcsolt markerek