Kihasználtság

Kihasználtság

A Kihasználtság riport segítségével elemezhető a munkagépek és gépjárművek kapacitásának kiaknázása.

Működési feltételek

A riport eredményességének feltétele hogy az eszköznek az erre a célra használt bemeneten olyan jelet vagy impulzust kell kapnia amely egyértelműen a tényleges munkavégzéshez köthető.

A lekérdezés működése

A riport paraméterezése egyszerű, a kötelező mezők kitöltését követően a lekérdezési profil vagy azonnal futtatható, vagy mentehtő a felhasználó lekérdezési profiljai közé. A kötelezően kitöltendő információk a következők:

  • Lekérdezési profil neve
  • Vizsgált időszak beállítása
  • Vizsgálat típusa
 Paraméterek

A vizsgálat lehet jármű vagy személy típusú.

  • Jármű típus esetén a lekérdezés egy adott jármű kihasználtságát,
  • Személy típus esetén az adott személy által működtetett munkagépek vagy járművek kihasználtságát vizsgálja.

A lekérdezés a kihasználtság mértékét úgy állapítja meg, hogy az adott munkanap időtartamát a tényleges munkavégzés időtartamával veti össze. A vizsgálat során a munkanap időtartamát az adott napon az első gyújtásos koordináta beérkezésétől az utolsó gyújtás levételig eltelt időszak jelenti. A tényleges munkavégzéssel töltött időtartamot az erre a célra használt digitális bemeneten jelzett időszakok összesítésével számolja ki a lekérdezés. Ezen adatok birtokában már könnyen előállítható a százalékos érték, amely az adott munkagép vagy jármű vizsgált időszak alatti kihasználtságát mutatja.

 Kész riport

A lekérdezés eredményében a kihasználtság százalékos értéke mellett szerepel még a vizsgált időszak alatt megtett út hossza, a vizsgált intervallumra eső munkaidő és a tényleges munkavégzés időtartama is.

Életszerű példa a lekérdezés működésére

Egy helyben dolgozó markológép esetén a tényleges munkavégzést vizsgáló bemenet a markolókar működését biztosító hidraulikus pumpától kapja a jelet. A dolgozó a műszak elején gyújtást ad a munkagépre, majd használatba veszi a markoló adaptert, amelyet a hidraulika működtet, amelytől a munkavégzést figyelő bemenet a jelet kapja. Ebédidő alatt leveszi a gyújtást, leállítja a munkagépet. Az ebédet követően újra gyújtás alá helyezi a markolót, folytatja a munkát, majd a műszak végén leparkol, és a gyújtást levéve leállítja a munkagépet, és mivel ez az utolsó gyújtás levétel az adott napon, az első gyújtás nélkül beérkezett adatcsomag jelenti a munkanap végét.

A lekérdezés ekkor már ismeri az adott munkanap időtartamát, és rendelkezésre áll a géphasználatban töltött időszakok összesítése is, tehát kiszámolható a munkagép kihasználtsága.

Videó