Szabálykezelő

Áttekintés

A szabálykezelő modulban létrehozott szabályok és szabályláncok segítségével szerezhet tudomást a felhasználó a számára jelentősséggel bíró események bekövetkeztéről, például gyorshajtás, hirtelen üzemanyagszint csökkenés, kapcsolatvesztés, és még számos egyéb jelenség.

 Szabálykezelő Alapfelület

Új szabálylánc

Szabálylánc a lista bal felső sarkában alatt elhelyezkedő + gomb segítségével hozható létre.

A gomb megnyomása után megjelenő ablakban kiválaszthatjuk a listában felsorolt szabálysablonok közül a nekünk meglelő sablont, illetve a lista alján található az Egyedi szabály létrehozása sablon nélkül gomb is, ahol saját Ízlésünk szerint állíthatjuk be a szabályláncot.

 Szabálysablon Kiválasztása Egyedi Szabálysablon Gombja

A név kötelező mezőbe a szabály elnevezése, az opcionális leírás mezőbe igény szerint rövid leírás vagy komment kerülhet. Ezután következik az eszköz vagy eszközök kiválasztása amelyekre a szabály érvényes lesz, valamint annak eldöntése hogy a szabály egy riasztási esemény (sikeres lefutás) után deaktiválódjon, vagy maradjon érvényben (az alábbi kép bal oldala). Ezután következik az alkalmazott szabályelemek kiválasztása, paraméterezése, megfelelő sorrendbe rendezése, majd mentése (az alábbi kép jobb oldalán). A következő képen látható egyszerű szabály sebességtúllépés esetén riaszt, a riasztást követően pedig inaktiválódik.

 Egyedi Szabálysablon Kitöltő Felület

Szabály elemek

Szabálylánc a rendszerben létező szabályelemekből tetszőleges sorrendben állítható össze, azonos elemek eltérő alárendeltségi viszonyai eltérő eredményekhez vezetnek. A következő szabály elemek közül választhat: Akkumulátor szabály (feszültség csökkenés), analóg és digitális port értékekre vonatkozó szabályok (durva gyorsítás, kanyarodás és fékezés, fordulatszám, elfogyasztott üzemanyag, tankolás, raktér hőmérséklet, ajtónyitás, használat jellege, stb.), munkaszám, gyújtás, üzemanyag szabály (hirtelen szintcsökkenés), terület szabály, sebesség szabály, vontatás szabály (gyújtás nélküli elmozdulás), kapcsolatvesztés, tengelyszám változás és parkoló zóna figyelmeztetés.

Az analóg portok esetén lényeges, hogy nem csak értékhatárok alapján tudjuk értesíteni ügyfeleinket, hanem értéktartományok monitorozása is lehetséges.

A szabályelemek kívánt sorrendbe állítását követően meghatározható a szabálylánc érvényességi ideje, az riasztás pedig igény szerint bármely szabályelem után beilleszthető.

 Új Szabályelem Hozzáadása Ablak

Szabálylánc létrehozásánál a lánc elemeinek megfelelő sorrendbe állításával érhető el a kívánt eredmény. Az alábbi képen ábrázolt példa szemléletesen mutatja be azt a szituációt, amelyben az adott területen belüli sebességtúllépés esetén meghatározott időszakban küld riasztást a felállított szabály.

 Szabálylánc Sorrend Példa

Minden szabályelem működése a beérkezett koordináták átlagolásán alapul, de öt szabályelem (terület, sebesség, akkumulátor, analóg és digitális elemek) működnek az eltelt idő figyelembevételével is.

 Sebesség Szabályelem Kitöltő Ablak Sebesség Adatmennyiségének Korlátjai

Szabály időzítő

Az időzítő teszi lehetővé a szabályok futásának szabályozását. Négy választható opciót kinál a funkció: Mindig, Hétköznapok, Hétvége, Egyéni.

 Szabály Érvényessége (Mindig)

A Mindig-et választva nincs beállítási lehetőség, a szanbály folyamatosan fut.

 Hétköznap és Hétvége Érvényesség Opció

A Hétköznapok, Hétvége és Egyéni opciót választva naponként akár több érvényességi időszakot is beállíthatunk.

 Egyedi Opció Egyedi Opció Ablaka

Végrehajtható műveletek

A létrehozott szabályláncokat tartalmazó lista bal szélén találahatóak a végrehajtható műveletek gombjai. Balról az első nyitja a Szabálycsoport ablakot, amelyben a szabály hatálya alá eső eszközök tekinthetők meg.

 Szabálykezelő Alapfelület Listájának Művelet Gombjai

A megnyíló ablakban eszközönként aktiválható és deaktiválható a szabály(lánc), valamint a törlés gombbal az eszközök egyenként kivonhatóak a szabálylánc hatálya alól.

 |

A ceruza ikonnal a szabálylánc módosító ablaka nyitható, itt a létrehozott szabálylánc bármely paramétere módosítható, illetve a szabálylánc elemei törölhetőek, és új elemek adhatók a szabályhoz. Ez az ablak megyezeik a szabálylánc létrehozásánál használatossal.

A törlés gombbal (szemetes) a szabály(lánc) törölhető.

Az utolsó végrehajtható művelet az Aktiválás/Deaktiválás, amennyiben az adott szabályláncra aktuálisan nincs szükség, viszont a jövőben előreláthatóan lesz, akkor a törlés helyett elegendő deaktiválni, majd szükség szerint bármikor újra aktiválható.

A szabálykezelő modul által generált értesítések a képernyő jobb felső sarkában található, csengettyűvel jelzett Értesítések menüben jelennek meg.

Értesítések

Amennyiben a szabálylánc mentését követően szabálysértés történik, a rendszer az értesítés beállításainak megfelelően felületen megjelenő felugró értesítést, hangjelzést ad, vagy emailben és/vagy SMS-ben küld értesítést a megadott email címre és/vagy telefonszámra.

Fontos! SMS értesítés csak akkor kérhető, ha az előfizetői csomag azt tartalmazza.

A rendszer a kiküldött értesítések számát a jobb felső sarokban elhelyezett csengettyűn mutatja.

 | |

A csengettyűn megjelenő szám nem feltétlenül a szabályszegési értesítések számát jelzi, mivel a rendszer egyéb moduljai által generált értesítések is ide futnak be. A szabálysértésekkel kapcsolatos értesítések ebben a menüben kezelhetők. Ha a szabály létrehozásakor a „Sikeres lefutás után inaktíválódik” kitétel került kiválasztásra, a szabály a Lezárás gomb ( ✔️ ) megnyomásáig nem riaszt, azt követően viszont újra életbe lép, és ha szabályszegést észlel, újra értesítést küld. A „Sikeres lefutás után is aktív marad” beállítás eredményeképp értelemszerűen folyamatosan küldi az értesítéseket a rendszer, amig a felhasználó nem inaktiválja a szabályt.

 |

A Komment és lezárás gomb ( 💬 ) teszi lehetővé rövid megjegyzés hozzáadását lezáráskor.

Az Ellenőrzés ( 🔎 ) gomb az Események menübe navigál, és megnyitja az esemény részleteit megtekintésre.

Ahogy a többi menüpontban, úgy itt is a Keresés gombbal szűrhető a lista tartalma, a szabálynév és a szabálylánc elemei alapján, valamint az Oszlopok gomb segítségével a táblázatban szereplő oszlopok konfigurációja állítható össze, a kategóriák egyéni igény alapján választhatóak egy legördülő listáról.