Múltbéli pozíciók

Az eszközök múltbéli pozícióinak, útvonalainak és port értékeinek vizsgálata céljából létrehozott felület. Ezen a felületen kerehető vissza egy adott útszakaszon kiválasztott pozíció pontos koordinátája, és ideje. Azon funkciók jelmagyarázata amelyek minden térképes felületen elérhetőek, itt található.

Konfiguráció

 Konfigurációs oldalsáv

A konfigurációs oldalsávot, amelyben a keresési felételeket állíthatod be, a dokkon található ikonra kattintva nyithatod a képernyő bal oldalán.

Itt állíthatod be a lekérdezés időtartamát, választhatod ki a vizsgált tételek típusát, azaz hogy eszközre, járműre, vagy személyre (azonosított sofőrre) vonatkozó adatokat kívánsz lekérdezni. Az ellenőrizni kívánt analóg portoktól érkező adattípusokat itt választhatod ki. Ilyenek például a sebesség, a fordulatszám, az elfogyasztott és a rendelkezésre álló üzemanyag mennyisége, kilométeróra állás, és még számos egyéb, a járműtől, a beszerelt eszköztől és az eszköz konfigurációjától függően elérhető adatot. Egy eszközről egyidejűleg három analóg portot kérdezhetsz le, ha több eszközt (maximum hármat) választasz ki, egyidejűleg viszont csak egy portot kérdezhetsz le.

A digitális portokat az analóg portokat alatt állíthatod be. Digitális portot csak egy vizsgált eszköz, jármű vagy személy esetén kérdezhetsz le, és egyszerre maximum hármat választhatsz ki.

A lekérdezés időtartama legfeljebb hét naptári nap lehet, és egyidejűleg maximálisan három eszköz adatait vizsgálhatod. A konfigurációs ablak dátum mezőjében gyakran használt, előre meghatározott időszakokból választhatsz a legördülő listáról, vagy egyéni igényeidnek megfelelően is beállíthatsz időszakot.

A riport megjelenítése

 A lekérdezés eredménye

A riport a Végrehajtás gombbal kérhető le, a gomb abban az esetben aktiválódik ha minden mezőben van választott érték. Amennyiben a konfiguráció hibás (például több eszközhöz több port értéket választunk) a gomb inaktív marad, és a hibáról felugró üzenet is tájékoztat. A megnyíló ablakban grafikonon látható a lekérdezett port érték vagy értékek, több érték megjelenítése esetén a grafikon alatt található az egyes értékekhez tartozó színkódok magyarázata. A színkód magyarázatra kattintva a grafikonon ki-be kapcsolható az értékhez tartozó görbe.

 Színkód

A digitális portok értékeit digitális sávokban jeleníti meg a grafikon, az analóg görbék felett.

 Digitális sáv

A lekérdezett intervallum a grafikon két felső sarkában található kerek gombok vízszintes mozgatásával bővíthető vagy szűkíthető, ugyanez a grafikonba kattintva a bal gombot lenyomva tartva az egér vízszintes mozgatásával is kijelölhető.

 Zoom

A grafikonba kattintva bárhol kijelölhető egy adott vizsgálandó pont, a kattintással egy időben a térképen megjelenik a kijelöléshez tartozó pozíción egy marker. A markerre kattintva felnyílik egy információs ablak, amely tartalmazza a vizsgált eszköz nevét, a pozícióhoz tartozó időpontot és dátumot, földrajzi koordinátákat, és a vizsgált port értékeket. A markerről nyitható információs ablakban a dátumot és időpontot mutató sorra kattintva a grafikonon megjelenik a kijelölés.

 Grafikonon kijelölt időpont

A grafikon funkciói

 Grafikon funkció vezérlő gombok

A grafikon a jobb felső sarokban elhelyezett felfelé mutató nyíllal zárható, megnövelve a térképes nézetet ha a vizsgálódás ezt szükségessé teszi, majd visszanyitható.

 Grafikon bezárása

Az ettől balra elhelyezkedő két, vízszintes irányba, jobbra és balra mutató nyíllal a grafikonon kinagyított szakasz léptethető előre és hátra, a térképen és a grafikonon egyszerre.

 Kinagyított szakasz léptetése

A léptetés gombok között elhelyezett lejátszás gombra kattintva az eredményben megjelenített útvonal visszajátszható. A lejátszás gombra kattintva a grafikonon automatikusan végiglépked egy piros színnel megjelenített idővonal, ezzel szinkronban a térképen, a jármű útvonalán végighalad egy kék marker, lekövetve a megtett útvonalat. A lejátszás gomb mellett jobbra és balra, a - és + gombokra kattintva a lejátszás sebességét csökkenthetjük és növelhetjük.

 Útvonal lejátszása

A gombsor bal szélén található a térképen megjelenített útvonal koordináta markereinek ki- és bekapcsolására szolgáló gomb.

 Markerek ki- és bekapcsolása

A grafikont a gombsor alatt elhelyezett - gombbal állíthatjuk alaphelyzetbe.

 Grafikon alaphelyzetbe állítása

A kurzort a grafikon bal alsó sarkában elhelyezett szendvicsmenü gombra húzva három funkció közül választhatunk:

  • a grafikon letöltése (PNG, JPG, SVG, PDF formátumokban)
  • az adatok exportálása (CSV, XLSX, JSON, HTML és PDF formátumokban)
  • a grafikon nyomtatása
 Kép és adatexport, nyomtatás

Nyomtatási nézet

 Nyomtási előnézet 1

A múltbéli pozíciók térképes felületének bal felső sarkában elhelyezett nyomtató ikonra kattintva megjelenik a térkép nyomtatható előnézete.

 Nyomtási előnézet 2

A megfelelő művelet kiválasztását követően a mentés gombra kattintva nyomtatható, vagy a kiválasztott formátumban menthető a megjelenített előnézet.

Videó: